Nasterea poate fi unul dintre primele traumatisme pentru un copil. Prelungita sau precipitata, aceasta poate perturba functionarea normala a structurilor craniene si nu numai. Daca nasterea este dificila, este nevoie de spatule, ventuze sau forceps, care vor influenta mobilitatea suturilor craniene si vor provoca tulburari imediate sau tardive.
Adeseori copiii se nasc cu capul putin deformat, ascutit, cu un ochi mai închis, cu o ureche mai dezlipita sau mai avansata, cu nasul un pic strivit sau inclinat... Parintilor li se spune ca toate acestea isi vor reveni de la sine. Si asa este, majoritatea acestor deformatii nu vor mai fi vizibile depa un timp, dar in realitate echilibrul cranian este stricat si exista disfunctii osteopatice care necesita interventia unui terapeut osteopat. Este indicat ca fiecare nastere ar trebui sà fie urmatà de un examen osteopatic atent
Cand ar trebuie consultat de osteopat nou-nascutul?
- cand nasterea a avut loc cu anestezie peridurala, travaliu prea lung (mai mult de opt ore) sau prea scurt (mai putin de doua ore), in caz de sarcina gemelara, prezentatie distocica tip sezut, frontala sau bregmatica.
- tractiune brutala a copilului, cordon ombilical in jurul gatului, în caz de prematuritate.
- presiune abdominala importanta pentru expulzia copilului, dupa utilizarea forcepsului sau ventuzei, cezariana, în caz de suferinta fetala, reanimare.
Diametrul craniului copilului creste cu aproximativ 6cm în primele trei luni de viata extrauterina, în urmatoarele noua luni mai crescand cu inca 6cm. Datorita acestei viteze de crestere cu cat interventia se face mai tarziu cu atat problemele pot fi mai greu de rezolvat. De aceea, o interventie cât mai precoce este esentiala.
Observati copilul si stiti cand sa consultati un osteopat
- copilul se cambreaza pe spate cand este luat in brate sau cand i se da sanul.
- copilul este crispat cu bratele intinse sau are mainile rigide.
- tresare la cel ma mic zgomot.
- este aton şi îşi ţine cu greutate capul.
- plange tot timpul, doarme foarte putin, regurgiteaza, nu digera si este agitat dupa supt, suge greu sau ii trebuie mult timp, parul din spatele capului se macina in mod asimetric, a cazut de pe masa de infasat sau pat (chiar daca nu sunt semne pe radiografia de craniu).
- are o pozitie asimetrica a coapselor sau a picioarelor, pune mereu un brat catre spate, intoarce mereu capul in aceasi directie si doarme mereu pe aceasi parte, strabism, face otite si bronsite in mod repetitiv, are respiratia zgomotoasa.
Osteopatie pentru restabilirea armoniei nou-nascutului
Un examen foarte bland al diferitelor mobilitati fiziologice (craniu, sacru, abdomen...) va detecta cu usurinta disfunctiile minore care se afla la originea acestor probleme. Cu ajutorul unor tehnici manuale adaptate si intotdeauna foarte blande, copilul dumneavoastra va avea din nou chef de joaca. Mainile experte si atente ale unui osteopat ii vor permite sa-si înceapa cu bine viata.