Eşti aici

Durerea de umăr

Articulația umărului este o zonă care curpinde 5 articulaţii (sternoclavicluară, articulația scapulo-humerală, scapulotoracică, acromioclaviculară, subacromiodeltoidiană). Cele mai importante mișcări sunt: mișcarea de ridicare a umărului în față și mișcarea în lateral. Acestea sunt mișcări extrem de importante pentru activitățile noastre cotidiene și care prin tipurile de solicitare permanentă și uneori chiar suprasolicitare, ajung să deterioreze structurile care stau la bază și care reprezintă suportul anatomo-funcțional, de fapt toate elementele implicate care prind și structuri la nivelul toracelui anterior. Este vorba de articulații mai mici, dar care dau un grad de mobilitate suplimentar în contextul în care pacientul își mișcă umărul, sau structuri posterioare pentru că și scapula – osul triunghiular posterior toracal – se mobilizează odată cu umărul și îi dă un important grad de mișcare.

Durerea de umăr poate proveni de la structurile musculo-capsulo-ligamentare ce țin de articulație sau de zona cervicală ce inervează umărul, braţul prin plexul cervico-brahial sau poate să fie o durere iradiată care vine dinăuntrul organismului, avînd o componentă viscerală.

Poate veni de la colecestită, pancreatită sau mai grav de la un cancer toracal sau pulmonar care poate să afecteze pleura plămînului și în momentul în care afectează pleura pacientul poate să acuze o durere pe partea respective.

O durere în umărul stâng este posibil să fie o criză anginoasă atipică, iar dacă este o durere în umărul drept s-ar putea să fie debutul unei colici biliare sau o suferință biliară de un anumit fel, cu anumite particularități evolutive.

Niciodată durerea de umăr nu trebuie tratată ca o banalitate. Iar, în al doilea rând, este aspectul disfuncțional, pentru că o durere de umăr determină pacientul să se potejeze la nivelul umărului și se îmbracă cu dificultate și dezvoltă diversele activități cu dificultate, încetul cu încetul. Această autoprotecție duce la deprecierea funcțională a structurilor în zona umărului și se dezvoltă o capsulită retractilă care nu mai doare așa de mult, dar nici pacientul nu mai poate să funcționeze ca lumea.

Osteopatia găseşte problema locală sau la distanţă si prin tehnici speciale (manipulari, mobilizări, tratament visceral, cervical) înlătură cauză apariţiei durerii.

Recomandări
În momentul în care există o reacție inflamatorie la nivelul umărului nu se aplică căldură local, ci se aplică o formă specială de rece care poate să meargă de la compresă umedă rece până la aplicație de gheață sau masaj cu gheaţă.

Cum putem preveni apariția durerii de umăr?
Dacă este determinată de o problemă legată de structurile muscolo-capsulo-ligamentare din vecinătarea umărului există diverse programe de exerciții speciale de întreținere. Deci, în momentul în care simțim o slăbiciune pe umărul respectiv sau o durere ar fi foarte bine să ne investigăm suplimentar și să aflăm cauza. Să se evite suprasolicitarea și pozițiile incomode de lucru timp indelungat.